blogs/verhalen,  Gargano

PIZZOMUNNO & CRISTALDA, de LEGENDE van de eeuwige liefde……♥️

Wanneer je in Vieste bent kun je niet om PIZZOMUNNO heen, de 24 meter hoge monoliet die prominent op het strand staat aan de zuidkant van Vieste, waar de boulevard begint. Het strand heet officieel Scialara maar inmiddels beter bekend als spiaggia Pizomunno.

Er doen veel verhalen de ronde maar de meest gehoorde legende rond deze prachtige witte rots is de volgende:

Pizzomunno was een knappe visser uit Vieste en alle meisjes waren verliefd op hem, zo ook de zeemeerminnen. Hij had echter alleen oog voor CRISTALDA, het mooiste meisje uit het dorp en het was wederzijds. Elke dag na het vissen keerde Pizzomunno terug naar zijn meisje, tot grote frustratie en jaloezie van de zeemeerminnen die er alles aan deden hem te lokken met hun gezang zodat hij zich bij hen zou voegen. Zij beloofden hem zelfs onsterfelijkheid in ruil hiervoor. Keer op keer mislukte dit, Pizzomunno was verliefd en wilde alleen bij Cristalda zijn. Hierdoor riep hij de woede van de meerminnen over zich af en zij namen dan ook wraak……

Op een avond toen Cristalda op Pizzomunno wachtte, sleurden zij Cristalda de zee in en lieten haar op de bodem achter. Hun kwaadaardige gelach schalde die nacht over het water.

Pizzomunno begreep wat er gebeurd was, zijn hart brak en hij was ontroostbaar. Hij is als het ware letterlijk versteend van verdriet en bleef achter op het strand waar nu de rots zijn naam draagt.

Elke 100 jaar brengen Pizzomunno en Cristalda één zomernacht samen door en er zijn verhalen dat vissers Pizzomunno die nacht dan ook niet zien staan op het strand….

De legende inspireerde ook de beroemde Italiaanse zanger Max Gazzè in 2018 tot een lied waarmee hij winnaar van het San Remo festival werd. Natuurlijk is daarna Max Gazzé tot ereburger van Vieste uitgeroepen, kreeg een eigen Pizzomunno sculptuur gemaakt door Lithos, ( foto) en kwam naar Vieste voor een live optreden, uiteraard met Pizzomunno op de achtergrond (video: https://youtu.be/dGtx1AOuaao )

Het verhaal en de tekst blijven inspireren want in 2019 zijn voor het event Vieste in Love de trappen in het centro storico beschilderd met regels uit dit lied. La scalinata dell’Amore.

Ook is er o.a.een grote wandschildering in Vieste te vinden op de muur van Palestra della Fasanella.

Elke keer in Vieste begroet ik Pizzomunno even en kijk of hij er nog goed bij staat of ik drink mijn cappucino met zicht op hem…………óf loop er een rondje omheen, raak ‘m dan aan en doe een wens.

Natuurlijk overal in Vieste zijn Pizzomunno’s als souvenir te koop. De mooiste bij Lithos (https://www.facebook.com/lithosvieste/)