Gargano

Vieste

ALGEMEEN

Vieste is gelegen in Gargano, het groene schiereiland, ook wel “het spoor van de laars“ genoemd, in de provincie Foggia, in het noorden van Puglia. Ongeveer 15.000 inwoners en in juli en augustus een stuk meer doordat veel Italianen er een tweede huis hebben. Vooral Viestani die ooit zijn weggetrokken voor studie, werk of liefde, keren vaak terug al is het maar voor een paar weken of maanden per jaar. De zomermaanden zijn echt topdruk met vooral Italiaanse toeristen terwijl er de rest van het jaar weinig te doen is maar alle ingrediënten aanwezig zijn om toch in alle jaargetijden te genieten. Dit is een van de redenen waarom ik ben begonnen met activiteiten buiten het hoogseizoen zodat de bevriende locals die hieraan meewerken langer inkomsten hebben en we Vieste in haar volle glorie kunnen beleven. Zelf adviseer ik nooit om in augustus te gaan omdat het er echt chaotisch druk is en je volgens mij niet het echte Vieste ziet. maar ik snap ook dat sommigen alleen in augustus vakantie hebben.

Het groene spoor

Gargano is bergachtig natuurgebied en tot Nationaal Park uitgeroepen wat ook gelijk verklaart waarom de stadjes lastiger te bereiken zijn. De toegangsweg naar Vieste is óf kronkelend door de bergen met zicht op zee óf door Foresta Umbra de weg door het bos. Prachtige routes maar je moet geen haast hebben. Dat is dus ook de charme van Vieste en de andere plaatsen in Gargano; je moet moeite doen om er te komen. Hierdoor wordt het niet overspoeld door buitenlandse toeristen.

Het prachtige centro storico van Vieste ligt gebouwd op een richel ver uitlopend in zee verdeeld over verschillende hoogte niveaus, dus heel veel trapjes , boogjes en vicoli ( steegjes) ; een waar doolhof en s’avonds sprookjesachtig mooi verlicht met overal adembenemende panorama’s. De Cathedraal, het kerkje op de punt alsook het Castello uit 1846 zijn trekpleisters. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van de rotsrichel zijn er stranden en baaien. Er is maar liefst 30 km strand totaal dus voor iedereen wel een plekje te vinden. Langs de zuidkant is de kust supermooi en vind je vele baaien en grotten waardoor een boottocht zeker een aanrader is.