blogs/verhalen

Biella

BIELLA ; BIER & BEREN

Toch wel een van de onbekendere steden van Piemonte is Biella. Niet overspoeld door toeristen ook al is het de wolhoofdstad van Italië. Een stad met 46000 inwoners aan de voet van de Piemontese Alpen. Ik heb het geluk dat vriendin Ilaria er geboren en getogen is en we de stad meerdere malen mochten ontdekken met haar als gids. Bovendien woont mijn adoptie ezel Agostino in Sala Biellese, dus we komen weleens op bezoek tijdens de doorreis naar het zuiden of op de terugweg. Leuke tip trouwens om hier eens te gaan kijken: www.ilrifugiodegliasinelli.org Ik steun de grootste ezelopvang van Italië al jaren in hun werk.

Het meest bijzondere van Biella is dat het uit twee gedeelten bestaat die boven elkaar liggen. Het 460 meter hoger gelegen BIELLA PIAZZO is middeleeuws en de burcht zie je van verre boven het centrum uitsteken.

Met de funicolare die sinds 1885 bestaat ga je omhoog en laat daar nou net Ilaria wonen. Haar balkon heeft zelfs zicht op de kabeltram. Het is een beleving met dit trammetje omhoog te gaan en in een andere wereld terecht te komen. De tram gaat de hele dag en avond ( als die niet stuk is…) en is helemaal gratis. Het uitzicht is spectaculair en in de avond prachtig met de lichtjes van de stad.

In BIELLA PIAZZO is het goed vertoeven, beetje rondlopen, oude palazzi, een sfeervol plein met genoeg horeca, mooie panorama’s en je kunt natuurlijk ook terug naar beneden wandelen door de natuur ipv met de kabeltram.

BIER

Eenmaal weer beneden in BIELLA PIANO vind je alles wat je nodig hebt voor een echte citytrip. Mooie pleinen, musea, stadsparken, lange straten met terrassen onder galerijen, speciaalzaakjes en delicatessenshops. Een bezoekje aan de antieke brouwerij en het restaurant Menabrea, waar het bekende bier uit Biella, tevens oudste bier van Italië gebrouwen wordt én waar je heerlijk kunt eten , mag niet ontbreken natuurlijk. www.birreriamenabrea.it Tip: neem als toetje de tiramisu met bokbier bereid. Verder zijn er overal in de stad voldoende specialiteiten zoals kazen en dolci om van te genieten.

NATUUR

Op 1 van de 9 heilige bergen in Piemonte zo’n 11 km buiten Biella vind je SANTUARIO DI OROPA op 1100 meter. Een prachtige slingerende bergroute brengt je naar de op 1100te meter hoog gelegen basiliek uit de 17de eeuw en het complex eromheen biedt nog steeds onderdak aan pelgrims en je kunt er dus ook overnachten. Oropo is gewijd aan de zwarte Madonna ( het zwart houten beeld in Jerusalem gevonden en meegenomen door Eusebius van Vercelli die het volgens de legende in de vierde eeuw daar verborg in een rots) Er werd een klein kerkje op die plek gebouwd en eeuwen later dus de grote basiliek. Er zijn natuurlijk kleine shops waar je de beeldjes kunt kopen. Er valt al wandelend genoeg te bekijken, er is een restaurant en je treft er picknickende Italianen op het grote veld voor de basiliek. De natuur is wonderschoon en de perfecte ambiance voor het avonturenpark dat er is aangelegd. Alle info vind je hier www.santuariodioropa.it

BEREN

Mocht je nog niet zijn uitgewinkeld en echt willen shoppen plus inkopen voor thuis willen doen dan is er nog GLI ORSI, het centro commerciale net buiten de stad. Het heet GLI ORSI ( de beren) omdat de beer in het wapen van Biella voorkomt. Overal in het winkelcentrum zie je dus….beren. (gliorsi.it)

Kortom, deze stad heeft alles en is een aanrader. De bewoners? Super gentile en geïnteresseerd. Vaak moesten we de vraag beantwoorden wat we kwamen doen…. Men is nog niet gewend aan toeristen. Heerlijk toch? Laat Turijn een keer liggen en bezoek Biella.