blogs/verhalen,  ontmoetingen,  Vieste

Meet the locals: Vincenzo Monacis

Een van de steegjes in het centro storico van Vieste die uitkomt op mijn favoriete pleintje, Largo Seggio, is sinds jaar en dag het domein van VINCENZO MONACIS, Vaak ben ik op ontdekking in het doolhof van de oude stad  en vind ik op niet voor de hand liggende plekken interessante mensen of verborgen parels maar Vincenzo zit op een prominente plek. Je kunt er bijna niet omheen, wanneer je in Vieste bent geweest heb je hem misschien ook wel gezien maar ik stel deze vakman graag nader aan je voor.

“Zijn” steeg, de ene kant is bottega/werkplaats en ertegenover woont hij in een 14e eeuws pand,  wordt gedomineerd door zijn werk; allerlei trabucchi van hout; de antieke vissersplatforms, zo typerend voor de kust van Gargano. ( lees hier wat ik er eerder al over schreef: https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/puglia/trabucchi-vieste/ )

Vincenzo maakt al 37 jaar deze houten trabucchi. Hij weet precies hoelang want, grapt hij , “net zolang als dat ik getrouwd ben”.

Vincenzo komt uit een echte Viestaanse vissersfamilie, hij is de vierde generatie visser. Zijn vader nam hem van kleins af aan mee op de boot en hij bevond zich in zijn leven meer op zee dan op het land.

Als kind zag hij al de trabucchi met de reuzennetten vanaf zee en droomde dat hij er zelf een had. Die droom is er nog altijd en ipv een echte maakt hij nu honderden miniaturen. Hij verkoopt ze in zijn bottega en maakt ze ook in opdracht voor bijvoorbeeld de rondvaartboten zodat de toeristen ze na afloop kunnen kopen. Hoeveel uren werk er in een trabucco gaan zitten? Honderden gokt hij. Overal in de werkplaats zie ik stukjes hout, hout van de olijfboom wel te verstaan want dat gebruikt hij alleen maar.

Je vindt Vincenzo bijna altijd ‘smiddags in zijn bottega, in de vroege gaat hij nogal eens uit vissen. Wanneer hij er is staat zijn Ape in de steeg.

In de werkplaats hangt een bord met daarop een belangrijke tekst:

Quando compri da un artigiano, stai comprando centinaia di ore di fallimenti e esperimenti, mesi di frustrazioni e momenti di GIOIA. Stai comprando un momento “di vita di una PERSONA”. L’artigiano per voi.

Vertaling:

Wanneer je van een vakman koopt, koop je uren van mislukkingen en experimenteren, maanden van frustratie en momenten van Vreugde. Je koopt een moment van het leven van een PERSOON.

Uw vakman: Vicenzo Monacis.