blogs/verhalen

La Smorfia

LA SMORFIA over DROMEN & CIJFERS

Over het algemeen ben ik niet bijgelovig en hou ook niet van gokken maar….wanneer het gaat over een combinatie van mijn favoriete stad Napels, oude tradities, dromen en het uitdagen van geluk …., dan heb je me.

Ongeveer 15 jaar geleden zag ik de prachtige documentaire “dreaming by numbers” van Anna Bucchetti, ( de trailer https://vimeo.com/25401378 ) en werd gegrepen door LA SMORFIA: de eeuwenoude Napolitaanse traditie om je dromen te vertalen naar nummers en daar dan mee te spelen in de lotto dat zou immers geluk brengen. Bijgeloof in het kwadraat. De film heb ik in de loop der jaren nog wel eens herbekeken; ik heb de dvd zelfs in mijn collectie. Prachtig en intrigerend. In Napels zijn nog lottokantoortjes waar dames werken die de nummers uit hun hoofd kennen. Vanuit een lange traditie overgedragen van generatie op generatie. Loop daar binnen, roep een woord en ze geven je het nummer. ( Bekend voorbeeld : Jezus =nr. 33) Gefascineerd was ik erdoor.

De aanschaf van het boek “La vera smorfia napoletana” was de volgende stap. Een dik naslagwerk, type woordenboek. Superleuk om je droom de dag erna in steekwoorden op te zoeken, te ontdekken welk nummer aan welk woord gekoppeld is en er dan eventueel mee te spelen.

Uiteraard heb ik het meerdere keren in de praktijk gebracht, de eerste keer, indimenticabile, tijdens een verblijf bij onze vrienden in Trieste met Kerst. Voor Oudjaarsdag een lot gekocht van de fameuze SuperEnalotto , de allergrootste waarmee je miljoenen kunt winnen. Bloedserieus nam ik het; ik zat met mijn boek op schoot mijn dromen in woorden op te zoeken en naar cijfers te vertalen terwijl mijn vrienden, ondanks dat er één van geboorte Napolitaan is en zelf vaak een lot koopt van Turista per Sempre , me vierkant uitlachten. Ok, de cijfers ingevuld en op de dag van de uitslag vonden ook zij het ineens spannend, het zou toch maar zo zijn dat ik iets won …maar helaas. Niente.

Net als veel Italianen kopen ook mijn vrienden regelmatig loten, bij de tabaccaio of bij de tank- en koffiestop onderweg. Dit leidde vorig jaar tot een situatie waarbij we eindelijk onze amico en plaaggeest Matteo konden terugpesten. In onze vaste bar vertelde men s’avonds laat dat Matteo net voor vertrek een kraslot had gekocht en 50 euro had gewonnen. Het plan ontstond al snel om hem de volgende dag te confronteren met het nep verhaal dat wij nét na hem een kraslot hadden gekocht uit dezelfde serie en 1000 euro hadden gewonnen. s’Ochtends dronken we samen koffie in zijn lido. Met een stalen gezicht vertelden we dat we een rondje zouden geven omdat we zoveel gewonnen hadden. We werden beloond; zijn gezicht sprak boekdelen en er was totaal ongeloof. “Wanneer? Waar? Gisteravond? Hoe laat?”

Het moment van triomf was echter van korte duur doordat we het uitproestten. Waarna hij ons in het mooiste Viestaans voor van alles en nog wat uitmaakte.

Ik koop in Italië nog weleens een gratta & vinci ( kraslot) en zoek soms woorden op om naar de nummers te kijken het is gewoon te leuk. De nummers 8,85,88,58 en 63 komen best vaak terug….. misschien toch een teken? We blijven dromen….. Mijn lievelingswoord SOGNO ( droom) staat in ieder geval al jaren op mijn pols.

Tegenwoordig heb je trouwens geen boek meer nodig want er bestaan online programma’s. Je voert de woorden in en de nummers rollen tevoorschijn. De traditie blijft maar wordt ingehaald door moderne middelen.