blogs/verhalen,  ontmoetingen,  Vieste

Meet the locals: Saverio Sciancalepore

“la curiosità ti porta le più belle cose/ nieuwsgierigheid brengt je de mooiste dingen”

Op een van mijn vele ontdekkingstochtjes door de steegjes van Vieste, dit keer in de avond, stuit ik weer op iets bijzonders.

Een supersmal deurtje staat half open en er komt een zacht licht naar buiten. De opening van de deur is nauwelijks groot genoeg maar ik zie toch een soort van looppad door de wonderlijke verzameling van lijsten, dozen, materialen en kunst die overal op de grond staat. Ik zie ook helemaal achterin een figuur staan. Er is iemand…….

Zoals altijd steek ik gewoon mijn hoofd naar binnen en roep dat ik heel nieuwsgierig ben, waarvoor scusa, en of ik mag binnenkijken.

De signore die achterin aan de ook al volle werktafel staat roept gelijk terug dat nieuwsgierigheid een goede eigenschap is en je de mooiste dingen in het leven brengt en dat ik zeker welkom ben.

Saverio, zo stelt hij zich voor, nodigt me uit in zijn domein waar ik nadat ik me een weg heb gebaand niet weet waar ik het eerste moet kijken. Elk plekje aan de muur of op de vloer is meer dan bedekt.

Saverio blijkt ( inmiddels officieel gepensioneerd) lijstenmaker maar heeft zoveel voorraad dat hij ook nu nog graag klanten helpt die een werk ingelijst willen hebben. Eigenlijk is hij kunstenaar vertelt hij, heeft in Salerno gestudeerd, heeft schilderles gegeven en schildert nog steeds. Op dit moment maakt hij moderne, zeer kleurrijke werken waarvan ik er een paar ontdek tussen de rest van de over elkaar hangende al dan niet ingelijste schilderwerken.

We praten zo een half uurtje vol, heerlijk naar het verhaal van deze bijzondere, gepassioneerde man te mogen luisteren. Af en toe passeert er een voorbijganger en klinkt er een groet door de openstaande deur.

De grote verrassing komt wanneer hij in een aangrenzende evenzo propvolle ruimte duikt en er met een boekje in de hand uitkomt. “Ik geef je dit boekje cadeau; een dichtbundel door mij geschreven ,ik ben namelijk ook poëet”. Wow.

In het kleine boekje vol poëzie “L’anima, vina della vita” vind je bij elk gedicht een illustratie van een zorgvuldig uitgekozen bijpassende bloem door een aantal van zijn leerlingen gemaakt. Daarna geeft hij mij nog een roman die zich afspeelt in Gargano, ook door hem geschreven.

In beide boekjes schrijft hij een persoonlijke opdracht en gaat tot slot graag op de foto voor zijn werktafel in zijn domein.

Eenmaal thuis lees ik in het boekje nog wat aanvullende info over deze bijzondere man. Geboren in Vieste, opleiding in Salerno gevolgd aan het Liceo Artistico Statale. Schilderkunst en spiritualiteit vullen zijn leven. Vele tentoonstellingen gehad en aan meerdere poëzie wedstrijden deelgenomen.

Kunstenaar, docent en dichter, bijzonder man.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *