blogs/verhalen

Meet the locals: Lithos

LABORATORIO LITHOS: over de passie van vader & zoon

Twee bijzondere mannen die al jaren een bijzonder plekje in mijn hart hebben zijn vader en zoon GENTILE, en ze doen hun achternaam eer aan.

Vader CARLO en zoon RAFFAËLE zijn elke dag samen te vinden in de kunstgalerie, winkel en werkplaats van Lithos in het oude centrum van Vieste, waar zij het voor de streek Gargano typerende witte kalksteen bewerken en omtoveren tot kunst. De sculpturen, kunstvoorwerpen en objecten die ze maken hebben verschillende stijlen maar in het werk van zoon Raffaële herken je de mythen van het volk Dauniers dat in de Oudheid in Gargano leefde. Hij bestudeerde en verwerkt deze stijl in zijn sculpturen en vertelt hiermee een verhaal vaak vertaald in een zuil. Je ziet verder veel maskers, dieren en objecten uit die tijd in de winkel. Maar er is ook modern werk evenals gebruiksvoorwerpen zoals schalen en lampen en natuurlijk niet te vergeten veel verwijzingen naar de legende van Pizzomunno & Cristalda, onlosmakelijk verbonden met Vieste.

Tijdens de “centro storico excursie” neem ik de mensen graag mee naar dit atelier annex winkel , niet alleen voor de prachtige sculpturen maar ook voor de mooie verhalen. Je hoort de wonderlijke geschiedenis van vader Carlo, autodidact , die pas op latere leeftijd zelfs compleet met eigen gezin, de beslissing nam dit werk professioneel te gaan doen, de passie riep hem. Zijn gezicht straalt wanneer hij dit vertelt.

Diezelfde passie bleek erfelijk en besmettelijk. Raffaële laat je ook zien wat ze door de jaren heen aan fossielen in de stenen zijn tegengekomen. Een hele verzameling inmiddels. Vaak heeft dat vervelende consequenties want elk stuk steen wordt nauwkeurig uitgezocht en gekeurd voor een werk, zeker wanneer het een opdracht betreft. Je kunt je voorstellen dat wanneer je na weken van hard werk je letterlijk op een fossiel stuit, je hele steen en dus ook je werk niets meer waard is en je opnieuw moet beginnen.

De gigantische blokken steen worden in een andere werkplaats kleiner gezaagd en de kleinere, meer werkbare stukken liggen hier in dit atelier klaar voor gebruik.

Vrij werk is er dus in verschillende maten en vormen. Opdrachten zijn er vaak in de vorm van prijzen voor bijvoorbeeld een film- of muziekfestival of presentjes voor deelnemers aan een cultureel event.

Een van die mooie opdrachten was de speciale prijs die ze mochten maken voor de zanger Max Gazzè, die in 2018 tot ereburger van Vieste werd uitgeroepen nadat hij het San Remo festival had gewonnen met het lied over de legende van Pizzomunno & Cristalda. (het verhaal staat bij de pagina blogs)

De zaak in deze vorm bestaat sinds 1996 maar vader Carlo denkt er niet over te stoppen en opent elke ochtend vroeg de rolluiken om aan het werk te gaan. Zijn werk is zijn leven. Hij beperkt zich nu tot de grove lijnen en vormen terwijl Raffaële het fijne werk voor zijn rekening neemt en de nieuwe ontwerpen.

En bijzonder…..ze hebben in al die jaren samenwerken slechts 1 keer ruzie gehad, maar dat verhaal hoor je van henzelf wanneer je in Vieste bent.

Uiteraard kun je er een uniek souvenir kopen.

Ik kan niet wachten ze over een paar dagen weer te begroeten.

Laboratorio Lithos, Corso C. Battisti, 37, Vieste

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *