blogs/verhalen

Meet the locals: Philomena

Philomena (80)

Mijn directe buurvrouw is Philomena en ook alweer zo’n stoere vrouw. Altijd bezig, elke dag zien we haar met wandelschoenen en stok naar haar landje afdalen. De kippen moeten gevoerd en de fruitboompjes verzorgd. Wanneer ik weleens op bezoek ga is ze altijd in haar keuken of kelder actief. Olijven worden ingelegd, kruiden gedroogd, salami’s gesneden en hoe ik ook tegenstribbel; ik ga nooit met lege handen naar huis en wanneer je haar onderweg tegenkomt roept ze al wat de oogst van de dag is.

Onze eerste kennismaking was laat in de avond toen ik naar huis liep en nog licht zag branden in de cantina onder haar huis. Na mijn buonasera door het luikje van de kelder riep ze dat ik binnen moest komen.

Daar zat Philomena te midden van honderden kilo’s pomodori , samen met haar dochter te werken. Wat een bedrijvigheid; de tomaten van haar eigen landje, worden verwerkt tot salsa. Ik kijk even rond, hoor hoeveel werk het is, wat er nog moet gebeuren en ze nodigen me uit om morgenvroeg terug te komen voor fase 2, het bottelen van de saus. Philomena begint al om 4 uur vannacht maar dat vind ik toch iets te vroeg.

De volgende ochtend zijn ze bijna klaar wanneer ik de kelder weer binnentreed. Een gasbrander met een enorme pan erop en overal bierflesjes. Die gesteriliseerd en wel gevuld worden met de tomatensaus.

Pastasaus in birra Peroni flessen…. “sì, we recyclen alles” aldus Philomena.