Molise

trattoria in san giovanni in galdo

Er is maar één trattoria in het dorp maar dat is ook wel een speciale. Verscholen in de oude borgo ligt de trattoria van Lucia en Stefano. “U vettare du merrutte” oftewel in goed dialect de kelder van Morrutto. Morrutto is de bijnaam voor de borgo van San Giovanni in Galdo en verwijst naar de ingestorte stadsmuur. ( letterlijk gebroken muur) Je kunt er binnen in een cantina eten, een hele gezellige grot ruimte of buiten onder de overkapping. Er zijn maar een paar tafeltjes.

Hier kun je terecht voor echt traditioneel eten. Lucia maakt elke dag verse pasta, meerdere soorten zelfs, vaak naar eigen fantasie maar de cavatelli ( kort) en crioli ( lang) ontbreken niet. Het zijn immers typische vormen van de streek. Ik kreeg al een keer een masterclass/workshop pasta maken van haar en organiseer dat ook graag voor mijn gasten. Verder leer ik elke keer iets bij want ik ken inmiddels wel een aantal traditionele gerechtjes en hun namen.

Er is geen vast menu maar je kunt wel van te voren aangeven wat je graag zou willen eten. En als je reserveert wordt daar ook naar gevraagd. Pasta is er dus altijd, antipasti ook en een stukje vlees van de gril is geen probleem. zelf kom ik vaak niet verder dan antipasti en een primo met natuurlijk een kleine ruimte over voor een dolce. Dolci maakt Lucia ook zelf en voor een vruchten crostata draait ze haar hand niet om. Vraag er gerust een bolletje ( of meer) ambachtelijk gemaakt ijs bij. Er zijn regelmatig thema avonden met vis of vlees en probeer de pizza fritta eens.

Mocht je de trattoria in het doolhof van de borgo niet direct kunnen vinden dan spreek een local aan; er is er altijd wel een op straat. Mij vind je er trouwens iedere zondag voor de pranzo en ook doordeweeks wel een keertje…… niet alleen lekker maar de prijzen zijn er ook naar.