Gargano

tips voor vieste

LA CATTEDRALE DI SANTA MARIA ASSUNTA DI VIESTE

( vaak verwoest- nog vaker weer opgebouwd)

De kathedraal van Vieste , letterlijk en figuurlijk  een hoogtepunt, mag je niet missen bij een bezoek aan het centro storico.  Ook wel bekend als de DUOMO van de stad. De kathedraal is gewijd aan Maria Hemelvaart.

Midden in het oude centrum , even achter de stadspoort en na een beklimming van vele trappen vind je deze stoere kathedraal. Een voorbeeld van eenvoudige Pugliese architectuur uit de XI eeuw. De buitenkant  in de stijl van de Pugliese barok, de binnenkant  met een plattegrond volgens een Latijns kruis. Volgens traditie gebouwd op de resten van een al bestaande kerk of in dit geval een heidense tempel .

Deze kathedraal was constant onderhevig aan plunderingen, bezettingen en verwoestingen. In 1240 gaf Federico de Tweede de opdracht de stad, inclusief de kathedraal compleet te herbouwen.

De meest heftige  overval was die van 1554,  de gevreesde Turkse piraat Dragut Rais  die met maar liefst 70 schepen vol Turkse piraten Vieste binnenviel. Zijn naam kom je nog overal tegen in Vieste.

In de 16de eeuw werd de kerk wederom verbouwd en verfraaid , ditmaal door de Koning van Spanje. En tijdens de grote aardbeving van 1646 valt de complete klokkentoren. Een dieptepunt in de geschiedenis van de kathedraal. Ook dit werd weer herbouwd in de 18e eeuw in barokstijl.

Dankzij de maar liefst 12 ramen is de kerk zeer licht en ook karakteristiek zijn  de vele kappelletjes aan weerszijden gewijd aan diverse heiligen zoals San Michele, Vergine di Merino, San Francesco, Sant’Anna.

In 1981 kreeg de kathedraal van Paus Giovanni Paolo II de titel BASILICA MINORE en werd bestempeld als Co- kathedraal samen met de kerken van Manfredonia en San Giovanni Rotondo.

Ik heb de kathedraal vaker bezocht en hij zit natuurlijk ook in onze excursie door het centro storico maar een hoogtepunt was wel  in september 2019 woonde ik samen met een vriendin de nachtelijke processie ter ere van San Michele , (de beschermheilige van de gehele provincie) bij. Deze processie startte op de trappen van de kathedraal met luid gebons op de grote deur en luid gezang.  Vervolgens liepen we midden in de nacht met vele pelgrims compleet mét uitgedeelde plastic fakkels met daarin een  kaarsje, door de stegen van Vieste. Zeer impressionante.

De binnenkant van de kathedraal is zeer de moeite waard en ik hoop dat je nieuwsgierig genoeg geworden bent om deze zelf te gaan bekijken.

MUSEO MALACOLOGICO     

Zijn er nog gratis musea?  Ja , er is er een in Vieste en wel in het historisch centrum  aan de Via Pola 8.

Geboren uit passie van het echtpaar Ragno / Simone, die zelf een enorme privé collectie hadden opgebouwd van souvenirs verzameld op al hun reizen.  In 1975  startten zij de verkoop hiervan plus souvenirs uit Vieste maar dit liep uit de hand, de collectie groeide en groeide en het werd drukker en drukker.  In 1984  waren zij gedwongen te verhuizen naar een groter pand en werd het officieel Museo.

In 1995 kozen zij ervoor om in het historisch centrum van Vieste dit Museo voort te zetten in een prachtig pand uit 1600,  een voormalige oleificio.  Naast een enorme collectie schelpen, fossielen  en meer kun je er ook mooie sieraden en andere souvenirs kopen. In vier verschillende ruimtes, gewelven met sfeervol licht en prachtig ingericht dompel je je onder in de wereld van de zee. Ook leuk met kinderen, er valt veel te leren.

Foto:s: In Gargano en Museo Malacologico.

LA CHIESA DI SAN FRANCESCO

Op de meest oostelijke punt van Vieste, niet te missen op het einde van de karakteristieke rots in zee ligt het kerkje San Francesco di Vieste. De gehele punt draagt de naam Punta  San Francesco en is één van de meest gefotografeerde plekken van Vieste. De abdij uit 1438  is door de eeuwen heen geteisterd door aardbevingen , plunderingen en vijandelijke invasies. Een wonder dat het nog bestaat. In 1480 werd de kerk voor de eerste keer verwoest na een inval van Achmed Pasja in opdracht van Mohammed de Tweede. De kerk werd ongeschikt voor gebruik totdat in 1546 de Franciscaner monniken in Vieste arriveerden en orde op zaken stelden. Niet alleen herstelden zij de kerk ook bouwden zij ernaast een klein klooster. Tegelijk zorgden zij dat er een bewaakte wal om heel de punt kwam tegen verdere vijandelijke invallen.

In 1646 verwoestte een aardbeving half oud Vieste, dus ook de kerk en dwong veel inwoners buiten Vieste te gaan wonen. Opnieuw herstelden de monniken de kerk en deze bleef tot 1809 in tact.  Dat jaar moesten de  monniken vertrekken in naam van Napoleon, maar de naam van de kerk bleef.  La chiesa di Francesco di Vieste.

De kerk is ontelbare keren gerestaureerd, de laatste keer  tussen 2000 en 2012.

Afgelopen 15 juli 2020 werd het startsein gegeven voor een nieuw project: in het voormalig klooster dat ook nog als gevangenis heeft gediend, komt de Biblioteca di Comunità. Een nieuwe culturele hotspot voor de inwoners van Vieste. De President van de Regio Michele Emiliano knipte samen met de burgervader van Vieste het lint door.