Molise

Molise t(r)ips

Omdat de regio Molise zo klein is leent het zich uitstekend voor dagtrips met de auto waarbij je veel afwisselends kunt zien in korte tijd. Binnenkort zal ik er een aantal beschrijven maar ik geef je alvast een voorbeeld van een kortere trip, een leuke autoroute, vanuit mijn eigen dorp.

Vanuit San Giovanni in Galdo kun je een leuke autoritje maken waarbij je verschillende dorpjes kunt bezoeken die echt allemaal anders zijn. Een rit door de heuvels met bochten, vele panorama’s en wat dalen en klimmen. Je rijdt dus echt van het ene naar het andere dorp over rustige wegen, behalve het stuk naar Ripalimosani daar moet je over de “grote weg”. Geniet van de mooie landschappen en de vele kleuren groen.


Je start dus in mijn dorp en rijdt in noordelijke richting naar Campolieto, een mooie bochtige afdaling brengt je in het mini centrum daarna door naar Matrice met natuurlijk onderweg een bezoek aan de kerk Santa Maria della Strada. Matrice zelf heeft een brede hoofdstraat en is beroemd vanwege het speciale brood dat er gemaakt wordt.https://www.ilpanedimatrice.com/

Campolieto

Verder naar Ripalimosani, de hoger gelegen plaats onder de rook van Campobasso met de kerk met de opvallende cupola in geel en groen en de gekleurde huisjes. Wanneer je het dorp binnenrijdt word je al verwelkomd door muurschilderingen.

Het volgende dorp is Campodipietra waar een wandeling in het kleine centro storico ook zeker de moeite waard is. Ik neem vaak een caffè bij Bar Relax waar de gekleurde voetbalshirts de bar sieren en ben vaste klant bij Centro Alimentari Qualità e Cortesia waar de dames Carla, Anna en Carmelina altijd in zijn voor een praatje.

Campodipietra


Wanneer je Campodipietra uitrijdt zie je Toro al op de punt van de rots liggen. Een mooie slingerende weg brengt je naar het centrum. Deze plaats heeft de mooiste vergezichten. Loop ook eens ( als je van trappetjes houdt) door het kruip-door-sluip-door centro storico. Neem een aperitivo bij Bar Centrale- da Prinz op het pleintje en eet een pizza bij pizzeria Roma.

Alle dorpen zijn nog authentiek, klein, rustig en hebben gemeen dat je er zeer waarschijnlijk geen enkele toerist tegenkomt en meer dan hartelijk ontvangen wordt door de locals. Ik spreek uit eigen ervaring en dit geldt echt voor heel Molise. Dat mag ik wel zeggen na al deze tijd.

De wegen zijn niet zo glad als bij ons in Olanda dus hou rekening met gaten en kuilen…….

Enkele andere tips voor dagtrips die ik later uitgebreid zal beschrijven:

  • Een dagtocht langs de meren: Lago di Castel San Vincenzo, Gallo Matese, Lago di Giardialfiera en Lago d’Occhito
  • De watervallen van Carpinone ( wandeltocht) combineren met een bezoek aan de Santuario dell’Addolorata in Castelpetroso
  • Parco Regionale del Matese; een hele dag in de natuur in de bergen van Molise
  • Kustroute met strandbezoek Termoli-Lido Campomarino

Uiteraard kun je overal in de regio wandelen en goed fietsen en zijn Termoli en Campobasso aanraders voor een citytrip.