Gargano

Het groene schiereiland oftewel het spoor van de laars , dat is de streek Gargano. Het gebied in Noord Puglia dat hoofdzakelijk uit natuur bestaat en tot nationaal park is uitgeroepen. Monte Sant’Angelo, Peschici, Vico del Gargano en natuurlijk Vieste zijn de belangrijkste plaatsen in dit gebied. Kronkelende wegen met haarspeldbochten, witte krijtrotsen, blauwe zee en zilvergroene olijfbomen voeren de boventoon, snelwegen zijn er niet en komen er ook niet, ook al wordt er al meer dan 30 jaar over gesproken.

Gargano wordt vaak overgeslagen bij trips naar het zuiden omdat er geen vliegvelden in de buurt liggen en niet iedereen met een huurauto wilt rijden door dit bergachtige gebied. De luchthaven van Bari is dik 2 uur rijden en die van Pescara bijna 3 uur. Sinds 2022 is het kleine vliegveld Foggia eindelijk heropendmaar daar zijn op dit moment enkel binnenlandse vluchten vanaf en naar Milaan en Turijn actief. Hopelijk komt hier op den duur ook een verbinding waar wij iets aan hebben.

Wanneer je zelf met de auto komt is het een prachtige trip maar je moet er wel de tijd voor hebben; vanuit Utrecht is het ruim 1800 km.

Het hart van Gargano is de Foresta Umbra, sla dit vooral niet over. heerlijk om hier te wandelen of fietsen. In de zomer zoeken veel locals dit oerbos op, het is er aanzienlijk koeler dan aan de kust.