Molise

De meest onbekende regio van Italië is Molise, ook bij Italianen zelf en dit leverde de regio de slogan “MOLISE NON ESISTE” oftewel Molise bestaat niet op. Dat de regio tot 1963 bij Abruzzo hoorde heeft hier zeker mee te maken. Inmiddels zijn er tegenbewegingen actief en wordt de slogan omgebogen tot Molise Resiste ( biedt weerstand) of Molise Esiste ( het bestaat wél). En dat kan ik inmiddels alleen maar beamen. Er valt genoeg te ontdekken en het heeft alles in huis voor een kort of lang verblijf.

Het is een kleine regio maar dat heeft voordelen. Mijn dorp San Giovanni in Galdo, ligt onder de rook van hoofdstad Campobasso en ligt zeer centraal wat ervoor zorgt dat je binnen 35 minuten aan zee bent maar hetzelfde aantal minuten de andere kant op ook midden in het wintersport gebied. Verder is het zeer dunbevolkt en heeft alles wat je maar zoekt; natuur, strand, pittoreske dorpjes, panorama’s en vooral rust. De rustige wegen en afwisseling in het landschap maakt het zeer geschikt voor een roadtrip, bovendien is er op iedere heuveltop wel een bijzonder dorpje te bezoeken.

Behalve de hoofdstad Campobasso vind je er verder maar twee steden: Isernia in het binnenland en Termoli aan zee. De meeste buitenlandse toeristen kennen Molise van doorreis maar het loont echt de moeite eens nader kennis te maken.

Bereikbaarheid:

  • met de auto is het ongeveer 1750 km vanaf Utrecht
  • luchthavens Napoli en Bari met Ryanair vanaf respectievelijk Eindhoven en Weeze Düsseldorf en met Transavia vanaf Schiphol
  • Pescara met Ryanair vanuit Weeze Düsseldorf tussen april en november

Alle genoemde luchthavens liggen op ongeveer twee uur rijden. Bari het verste weg. De hoofdstad Campobasso is goed bereikbaar met de trein, (heeft een trein- en busstation) vanuit de luchthavens maar een huurauto is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Ik schreef al een aantal blogs over mijn dorp en omgeving maar er volgt meer.

TIP: boek https://edicola.nl/product/mooi-molise/ van Ingrid Paardekoper.